PA6SHB
Home Home
Deelnemers Deelnemers
Deelnemerskaart Deelnemerskaart
Logboek JOTA Logboek JOTA
Logboek PA6SHB Logboek PA6SHB
qsl kaarten qsl kaarten
Solderen Solderen
Foto's Foto's
JotaLog JotaLog

JotaLog - Logboek van PA3TON met CAT-interface

Om de gemaakte verbindingen tijdens de JOTA te loggen, maken we gebruik van het programma JotaLog. Dit programma maakt gebruik van de web-interface van PA3TON en heeft als toevoeging de CAT-interface. De frequentie en mode worden hiermee automatisch ingevuld in het logboek. De sets die worden ondersteund zijn de FLEX Radio (PowerSDR), de Yaezu FT897D en FT950 en Icom radio's zoals de IC-7300. Meerdere modellen zullen de komende jaren volgen.
JotaLog is hier te downloaden:
JotaLog v2016_003

De software is ook te gebruiken met de FT100D, dit is echter nog niet getest

Installatie van JotaLog

Met onderstaande stappen kan JotaLog worden geinstalleerd. Na het downloaden van JotaLog v2016_003 kan deze installer worden gestart, bijvoorbeeld door erop te dubbel-klikken vanaf windows verkenner of doormiddel van het download menu van de webbrowser.

Dit scherm zal verschijnen. Kies hier de gewenste taal waarmee de verdere installatie zal worden voorgezet. (zeehond niet meegeleverd.)

Doorloop vervolgens de schermen door een aantal keren op "volgende" te klikken. Desgewenst kunnen bepaalde instellingen aangepast worden.

Uiteindelijk kan het programma voor de eerste keer gestart worden. Het merendeel van het scherm is de weergave van de web interface van PA3TON. Zorg daarom dat de computer een internet verbinding heeft.

Meld eerst de groep aan, zodat je een inlog-acount hebt. Hiervoor moet je wel ingeschreven staan als JOTA lid bij Scouting Nederland. Als deze inschrijving gesloten is kan de aanmelding in dit programma gedaan worden. Het is de bedoeling dat 1 persoon per groep de aanmelding doet. Daarna kunnen accounts voor andere operators van dezelfde groep worden toegevoegd.

Klik op "Groep Aanmelden -> Aanmelden".

Vul de volgende gegevens in:
- De JOTA callsign van je groep zonder /J
- Je eigen callsign
- Je email-adres
Klik op "verstuur". De login-gegevens worden naar het ingevulde email-adres vestuurd.

Nu kun je inloggen door op "Login" te klikken.

Vul je eigen call en wachtwoord in en klik op "Login".

In het linker gedeelte van het scherm kunnen gegevens van een QSO ingevuld worden. De datum en tijd (in UTC) worden automatisch actueel gehouden. De frequentie en de mode is nu nog niet gelijk aan waar de set op staat afgestemd. In de volgende stap wordt de CAT interface ingesteld, zodat deze gegevens automatisch worden ingevuld.

Zorg alvorens de CAT settings in te stellen ervoor dat de set is aangesloten op een COM poort of een USB aansluiting. In geval van USB aansluiting, zoek in het apparatenbeheer de COM poort nummer op waarmee de USB interface werkt. Zorg dat andere CAT interface ondersteunende programma's afgesloten zijn. Later kan indien gewenst een tweede programma met CAT interface gelijktijdig gebruikt worden via een virtuele COM-poort-kabel.

Klik op "Settings". Een scherm wordt getoond, waarin een Server Address, CAT interface en virtual CAT kan worden ingesteld.

Laat het Server Address onveranderd. De virtual CAT settings zijn nodig als je nog een tweede progamma van de CAT interface wil laten gebruiken. Hier hoeft op dit moment ook nog niets aan veranderd te worden. Vul de juiste COM poort in, kies de juiste Baud Rate en kies het type radio die je hebt aangesloten. Staat je radio er niet bij? Neem contact op met de maker van JotaLog via zendamateur.com dan kan het apparaat in kwestie er misschien voor de aankomende JOTA erbij worden gezet. Waarschijnlijk werken alle IC-7xxx radio's. Stel daarvoor in de radio het juiste address in (70h / 94h) dan werkt de set alsof het een IC-7000 of IC-7300 is. Klik op "OK" om de instellingen te bevestigen en de Settings-scherm af te sluiten. Soms kan er een foutmelding naar voren komen na het wijzigen van CAT-settings. Start in dat geval het programma opnieuw op.

Controleer nu of frequentie en mode juist worden weergegeven. Verstem de frequentie en kijk of de weergegeven frequentie in het programma meeloopt. Als de CAT verbinding wegvalt, dit kan gebeuren als de USB stekker los geraakt, dan kan met Reset CAT de verbinding weer gereanimeerd worden. (EHBO cursus niet noodzakelijk)

Het verdere gebruik van het programma wijst zichzelf uit. Vul bij "Call" maar eens PA6SHB/J in en druk vervolgend op [Tab].

Nu hoeven alleen nog de raportcijfers te worden ingevult, een klik op "Log Toevoegen" en we zijn vertrokken.

De CAT interface werkt twee kanten uit. Je kunt de frequentie in het Frequentie veld aanpassem en vervolgens op het reknmachientje klikken. De radio gaat dan vanzelf mee naar de ingestelde frequentie. Of nog mooier, kies een call uit een van de clusters, en de transceiver staat al op de juiste frequentie.

De "Back" knop boven in het scherm werkt hetzelde als die bij de bekende webbrowsers. In feite is JotaLog ook een webbrouwser, dus daarom kon deze knop niet ontbreken voor het geval dat door wordt geklikt naar bijvoorbeeld qrz.com

Veel plezier en een happy JOTA!